Big data bullshit
Big data is het! Het b-word in marketing sinds een tijd. We gaan het nu meemaken! De nerd gaat ons vertellen wanneer, we aan wie, wat op welk moment, in welke hoeveelheden moeten verkopen.
Wat is: big data
Om even een beeld te schetsen wat big data is: big data is alle informatie over jou. Verzameld via de webwinkel waar je ooit één of meerdere dingen heeft gekocht. De website waarop je met Facebook hebt ingelogd. De likes die je hebt gegeven. De producten die je hebt afgerekend bij de supermarkt. De korting waarvan je gebruik hebt gemaakt. De onderdelen die je hebt besteld bij de groothandel en de ordewaarde daarvan. Kortom de owners van big data weten van alles van je en vooral wat je nodig hebt. Eindelijk! Verkopen is nu geen vak meer.
We zijn terecht gekomen in een tijd waarin data en technologie de waarde van relaties bouwen en het vertrouwen scheppen heeft overschaduwd. En die ontwikkeling is natuurlijk prima. Want hoe mooi is het dat de CV-monteur het gasverbruik opneemt, nadat hij er regulier onderhoud op heeft gepleegd. En dat er vervolgens met die data iets wordt gedaan. Bijvoorbeeld dat hij een economischer alternatief voorlegt of zonne-energie voorstelt.
Wat doen we er dus mee? Informatie en data zijn mooi en nodig om inzicht te krijgen, overtuigen doet het helemaal niet. Klanten veranderen alleen als er een relatie wordt gebouwd. Op basis van vertrouwen, deskundigheid, geloofwaardigheid, eerlijkheid, kwetsbaarheid, openheid. “Het is mooi dat u alles weet en alles kunt, maar ik weet het nog niet of ik weet met u”, zo lijkt het te gaan.
Wat te doen met big data?
1. Maak het nog zo ‘big’. Het is niet leidend in het verkoopproces en het is zeker niet de Big Idea zoals veel marketeers je doen geloven;
2. Gebruik het als aanvullend bewijs in de presentatie van jouw oplossing voor de klant zoals Netflix. Zij 'weet' op basis van haar big data precies waar jij zin in hebt en wanneer.
3. Gebruik het om ontwikkeling in trends bij klanten te zien;
4. Gebruik het om je product te verbeteren waardoor klanten een top-ervaring hebben en klant blijven. Zoals Netflix zegt: "We vallen iedere dag op onze knieën en bidden: blijf bij ons!" Het gebruik van de big data helpt Netflix goed om deze wens te realiseren.
Kortom data kunnen verschil maken tussen wel of niet een deal maar het maakt de deal zeker niet. De deal wordt gemaakt door de verkoper die het totale spel kan overzien van harde en zachte feiten, evaluaties, selecties en uiteindelijke keuze. Cijfers zijn slechts de toeschouwers van dit spel. Eens?